Mobiltelefonen


I mitten till slutet av 90-talet exploderade mobiltelefon användandet och från att ha varit något sällsynt blev det allt vanligare att en och annan "tuffing" kom i korriodoren med en philips fizz antenn uppstickandes ur jackfickan.  Min första var en Nokia och jag minns att jag använde ringsignalen som hette kick.

1990 - GSM-gruppen fastställer den slutliga specifikationen för det nya mobilsystemet. Totalt omfattar det 5 000 sidor. Det uppskattas att tio leverantörer har investerat 5 000 manår till en kostnad av 350 miljoner dollar i projektet. - Antalet mobilabonnenter i världens passerar 10 miljoner.
1991 - Officiell start för GSM den 1 juli. Men de flesta länder skjuter på starten till 1992 på grund av bristen på telefoner. Finska Radiolinja är först i världen att öppna ett kommersiellt GSM-nät. Finlands statsminister Harri Holkeri genomför premiärsamtalet genom att ringa Helsingfors borgmästare.
1992 - Comviq och Europolitan lanserar i september GSM i Sverige. Televerket följer efter i november. - Arbetsgruppen för tredje generationens mobiltelefoni, UMTS, tillsätts i september. - Britten Neil Papworth tillskrivs att den 3 december ha skickat det första kommersiella SMS:et från sin PC till en PC till Richard Jarvis på den brittiska GMS-operatören Vodafone. Andra källor hävdar att den finske ingenjörstudenten Riku Pihkonen, ska ha skapat det första textmeddelandet 1993.
1993 - Prognoserna talar om 100 miljoner mobiltelefonabonnenter i världen vid sekelskiftet, men den siffran överträffas redan 1996.
1997 - Comviq lanserar i mars, som första operatör i Sverige, förbetalda kontantkort. Telia följer efter året därpå.
1998 - Det analoga mobilnätet når sitt maximum med 91 miljoner abonnenter i världen.
1999 - Japanska NTT Docomo lanserar I-mode. Det är Internettjänster i mobilen. Tekniken blir en succé tack vare ett system där de som gör tjänsterna får rejält betalt av operatören för användandet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0